Passos bàsics per aprendre a utilitzar Twitter

Ara ja fa un mesos que gestiono el compte de Twitter d'Educació i les TIC. He de dir que la seva utilització m'ha obert un bon grapat de portes i objectius que no em pensava pas trobar. Sense cap mena de dubte, el Twitter s'ha convertit gairebé en una eina social indispensable per fer una bona difusió i publicitat de continguts web. Així doncs, i per tal d'animar a aquells que encara no en teniu, us presento una petita introducció d'allò que cal saber i tenir en compte a l'hora d'iniciar les vostres aventures a Twitter


Com escriure un tuit?

Per escriure un tuit hem de saber que el nostre missatge no pot superar els 140 caràcters (si els supereu no podreu pas enviar el vostre tuit). Això vol dir que caldrà pensar bé què és el que volem explicar als nostres usuaris seguidors (Followers). Com bé sabreu dins del nostre tuit podrem incloure enllaços (links), mencions (@) i/o bé hashtag - etiquetes (#). A continuació teniu un exemple d'un tuit: 

"Idees per fer un bon ús del Twitter http://educacioilestic.blogpot.com #educació #Twitter @joelart7"

Els paràmetres bàsics:

Els enllaços (links): perquè los nostre usuaris puguin visualitzar els links caldrà indexar al nostre tuit la seva url. Els links poden ser d'imatges, vídeos, documents, entre d'altres.

Les mencions (@): les mencions es fan servir per mencionar a qualsevol usuari de Twitter. El podem utilitzar també per respondre a tots aquells que ens mencionen. Un ma ús d'aquesta eina pot significar el tancament provisional del vostre compte (cal no abusar). 

Hashtag - Etiqueta (#): els hashtags funciona com una etiqueta. És una eina fantàstica, ja que agrupa tots aquells tuits que han utilitzat el mateix hashtag.

El Retuit (RT): el retuit ens permetrà fer difusió d'aquells missatges que són del nostre interès. Per entendre'ns millor és com el botó compartir del Facebook. Sempre que feu un retuit automàticament aquest tuit formarà part del vostre timeline. Cal no abusar dels RT, ja que

Favorits: aquesta eina ens permetrà marcar com a "importants" tots aquells tutis que nosaltres volguem. 

DM (Direct Message): com bé podem llegir al seu nom, DM significa missatge directe, són tuits privats que podem enviar a qualsevol usuari amb compte de Twitter. Per fer-ho, cal que aneu damunt de la pestanya superior (configuració) i cliqueu damunt de l'opció "Missatges Directes". Una altra manera de fer-ho és clicar damunt de l'usuari en qüestió. 

Gestió de tuits:

Inici: a la pàgina principal de Twitter s'anomena Timeline (línia del temps), és a dir tot allò que succeix al moment, tots els tuits dels usuaris que nosaltres seguim.

@Conecta: en aquesta pestanya hi podeu trobar totes les mencions (Mencions) o bé totes les interaccions que han passat al vostre Twitter: mencions, favorits, usuaris nous que us segueixen (Interaccions). 

#Descobreix: aquest espai et fa un petit recull dels hashtags més rellevants del teu compte. Una eina interessant per descobrir noves aportacions d'altres usuaris.

Com fer un bon tuit:

1. Segueix a tots aquells usuaris que siguin del teu sector i que facin tuits interessants i constructius (seguir a tothom no és una bona solució).
2. Abans d'escriure pensa allò que vols explicar. Fes una bona presentació entenedora i dirigida a tots els públics. A vegades un bon tuit és aquell que escrivim en segona persona, fa més partícips als usuaris. 
3. Repeteix els tuits en diferents franges horàries. Hi ha programes que ens permeten programar els nostres tuits, com ara el Hootsuite, Buffer, Twuffer, entre d'altres. Cal arribar a tothom, ja que no tots els nostres usuaris comparteixen el mateix horàri que nosaltres (penseu que hi ha milers de tuits). 
4. No abuseu dels RT ni dels hashtags, cal fer missatges entenedors! 
5. Sigueu generosos, és a dir doneu les gràcies sempre que pogueu als vostres seguidors. Quan? Doncs, sempre que us facin un RT, mencions, us posin un tuit com a favorit o bé us comencin a seguir. Cal ser educats i agraïts! 
6. Fer mencions també ens pot ajudar a fer una millor difusió dels nostres tuits, ara, vigileu de no ser pesats, ja que us poden desctivar temporalment el compte per spam, una de les polítiques de Twitter. 

Espero que us animeu a utilitzar Twitter, ja veieu que les seves possibilitats són immenses, oi? Que tingueu un bon dia!

Comentaris

Fer de Mestres ha dit…
De moment no tinc compte de Twitter però com que no tenia ni idea del seu funcionament m'anirà molt bé llegir aquesta entrada amb molta atenció.
Petons de piulada
Blanca B ha dit…
yo lo voy a tener que leer muy despacio, porque entre que está en catalá, que lo entiendo malament, y que es muy denso... Ya te digo, me va a costar una semana. besets.
Magda ha dit…
Jo de moment com diu la Carme tampoc tinc compte de twitter però amb la teva entrada et venen ganes de twuitejar ehhhhhhhh!!!!
Però no sé pas d'on treure el temps així que de moment llegiré amb molta més atenció la teva entrada i més endavant ja veurem .....
Molts petons i bon cap de setmana !!!!
Ana Martínez ha dit…
Me guardo la entrada, Joel para cuando me anime a abrir una cuenta de Twitter. Besos.
A´Punto ha dit…
Pero que bien me viene este post Joel, muchas gracias por enseñarnos tanto, eres un crack de las redes sociales¡
Olga ha dit…
Doncs a mi em va estupenda la teva entrada, la veritat! Jo sí tinc twitter però només el faig servir per a difondre les entrades de Petits Grans Artistes. Així que... he après però que molt. Gràcies Joel i sort amb els estudis!!!
Muaaaak!
Miren ha dit…
Gracias Joel, yo tengo twitter pero no lo controlo mucho, cualquier explicación me va bien, un saludo
Joel Artigas ha dit…
@Carme Estic segur que t'encantarà, un cop ficada no podràs parar... Petonets d'ocellet! :)
Joel Artigas ha dit…
@Blanca Sí, la verdad es que me salió una publicación muy densa... Espero que te sirva. Muchos besos! :)
Joel Artigas ha dit…
@Magda Estic segur que us encantarà. Al principi costa una miqueta, però a la que agafes el "truquillo" ja no pots parar... Un bon lloc també per trobar recursos, idees i experiències educatives. Petonets tuitejats! :)
Joel Artigas ha dit…
@Ana Guárdate todo lo que quieras estoy seguro que te encantará Ana! Un besito enorme.
Joel Artigas ha dit…
@Vero Gracias Verooo! Me encantan las nuevas tecnologías, ya lo sabes. Twitter es fantástico ya lo verás! Un abrazo teacher! :)
Joel Artigas ha dit…
@Olga Moltes gràcies per la sort que m'envies, estic segur que aprendré moltíssim en aquest curs.

Doncs, ja veuràs que del Twitter en podem extreure molt de suc!! No et quedis només en difondre les teves entrades explora un miqueta més... Un petonet hiperactiu! :)
Joel Artigas ha dit…
@Miren Gracias a ti por tu aportación, me alegra saber que te puede ser útil la publicación. Un abrazo muy grande. ;)